Imunita je schopnosť živého organizmu reagovať voči pôvodcovi choroby. Tvorí ju komplex viacerých obranných mechanizmov, pomocou ktorých sa telo bráni voči externým škodlivým činiteľom, látkam a organizmom.

Imunitný systém sa skladá z dvoch zložiek – špecifickej a nešpecifickej imunity. Vyvinul sa takmer u všetkých živých organizmov ako odpoveď na vonkajšie prostredie s cieľom prežiť. Nešpecifická imunita (vrodená) sa vyznačuje istou odpoveďou voči útočiacim patogénom. Špecifická (získaná) imunita je založená na imunologickej pamäti. Niektorí vedci a lekári boli dlho presvedčení o tom, že imunitný systém sa reguluje sám pomocou spätnej väzby, výskumy však potvrdili úzke spojenie medzi psychikou človeka, jeho nervovým systémom a imunitou. Okrem baktérií, vírusov a iných patogénov môžu narušiť prirodzenú rovnováhu aj rôzne konfliktné, frustrujúce a stresové situácie, ktoré bežne prežíva každý z nás.

Vplyv kolostra na imunitu

Už staré civilizácie pritom poznali rôzne spôsoby ako podporiť imunitu. Jedným z efektívnych prostriedkov bolo užívanie kolostra, ktoré bolo pre svoje liečivé a blahodarné účinky považované za tekuté zlato. Nielen ľudské kolostrum však obsahuje množstvo zdraviu prospešných zložiek. Viaceré dlhodobé štúdie totiž zistili, že kravské kolostrum je takmer rovnaké s ľudským kolostrom. Obsah prospešných látok v kravskom kolostre je dokonca vyšší, pretože placenta kravy neumožňuje prechod niektorých látok k plodu.

Kolostrum dodáva telu jedinečný komplex imunitných, rastových faktorov, vitamínov, minerálov, enzýmov, aminokyselín a iných cenných zložiek. Ostatné cicavce sa na rozdiel od človeka rodia bez imunity, preto aj kravské kolostrum obsahuje oveľa viac dôležitých zložiek. Je to až 40x viac cenných látok v porovnaní s človekom. Človek je zároveň jediný cicavec, u ktorého dochádza k budovaniu imunity už počas jeho vývoja v maternici, a to transplacentárnou cestou. Malé teliatko sa rodí bez vybudovanej imunity, preto je obsah vzácnych látok v kravskom kolostre o toľko vyšší. Kolostrum tak obsahuje všetky potrebné látky, ktoré prispievajú k úspešnému budovaniu imunitného systému u mláďat v novom prostredí plnom rôznych patogénov a zabezpečujú mu prežitie. Je druhovo nešpecifické a s ľudským kolostrom sa zhoduje na 96 %.

V chrípkovom období treba myslieť na zdravie a podporu imunity

DELTA COLOSTRUM® patrí k najkvalitnejším produktom na Európskom trhu. Je spracovávané najmodernejšou technológiou bez použitia vysokej teploty so zachovaním najvyššej možnej účinnosti a bioaktivity. Tekuté technológiou SSM (Studená Sterilná Mikrofiltrácia) a pevné formy Lyofilizáciou. DELTA COLOSTRUM je vyrobené v Nemecku a získava sa výlučne z ekologických a kontrolovaných fariem.

Z hľadiska účinnosti je veľmi dôležitý aj samotný pôvod kolostra, pretože výrobky na báze kolostra, ktoré sú získavané z mimoeurópskych krajín, nemajú pre tunajších ľudí takú vysokú účinnosť. Je to preto, že zvieratá v týchto krajinách prichádzajú vo svojom prirodzenom prostredí do kontaktu s inými alergénmi a patogénmi. To sa následne odráža na účinnosti samotného kolostra na človeka.

Použitie kolostra

  • Preventívne použitie. Jesenné obdobie a začiatok zimy je už tradične spájaný s vyšším výskytom rôznych ochorení. Je to zároveň obdobie, kedy sa mnohí z nás naháňajú v práci. Kombinácia týchto faktorov tak môže ľahko prispieť k vzniku ochorenia. Kolostrum preto možno užívať aj preventívne v počas týchto mesiacov. Pomáha zlepšovať funkčnosť imunitného systému a zvyšovať jeho odolnosť voči zvýšenej fyzickej a psychickej záťaži.
  • Akútne použitie. Kolostrum pomáha s podporou imunitného systému aj počas už rozvinutého ochorenia. Možno ho preto užívať pri bolestiach hrdla, rôznych virózach, chrípke, zápaloch horných a dolných dýchacích ciest, ale aj pri citeľnej únave a vyčerpanosti. Najvhodnejšie je v tomto prípade zvoliť tekuté kolostrum, pretože sa veľmi dobre vstrebáva a má rýchly nástup účinku.
  • Chronické ťažkosti. Kolostrum možno používať aj pri rôznych chronických problémoch, ako sú opakujúce sa zápaly a infekcie dýchacích ciest či iných orgánov. Je výborným doplnkom pri častom užívaní antibiotík, ako aj pri celkovej únave organizmu a dlhodobo prežívanom strese.