V posledných rokoch počet ochorení u detí neustále narastá. Až 10% detí vo veku do 6 rokov trpí opakovanými ochoreniami dýchacích ciest. Najmarkantnejšie sa nárast prejaví v období nástupu do škôlky alebo školy. Dieťa prichádza do kolektívu kde dochádza k vyššej expozícii dieťatka.
Často za to môže ich zhoršená imunita.

Čo je to imunita?

Imunita je schopnosť organizmu reagovať na antigénne podnety (cudzorodé látky) imunitnou odpoveďou. Telo rozpozná signály ako nebezpečné a spustí sa imunitná reakcia. Užitočná je imunitná reakcia v prípade ochrany pred infekciami a v boji proti nádorovým bunkám. Vrodenú imunitu má dieťa už pri narodení, avšak získaná sa buduje dlhšie, pričom úroveň porovnateľnú s dospelým človekom dosahuje v období dospievania dieťaťa (protilátky triedy IgG v 5. roku, IgM v 8. roku a IgA+IgE v období puberty). Imunitný systém dieťaťa je ovplyvnený viacerými faktormi. Medzi nemenné patrí genetická predispozícia. Získané faktory ovplyvňujúce imunitu sú dojčenie, životospráva, prostredie a prísun vitamínov. Dojčenie v minimálnej dĺžke aspoň jeden rok poskytuje čiastočnú ochranu až prvých päť rokov života. Ideálne, a to nielen pre podporu imunity, je však dojčiť dieťa do troch rokov. Pod pojmom životospráva rozumieme zdravú a pestrú stravu, dostatočný pohyb a spánok.

Ako podporiť detskú imunitu?

Deti, ktoré sú do kolektívu umiestnené pred dovŕšením troch rokov veku, bývajú častejšie choré. Prísun vitamínov je u zdravého jedinca zabezpečený prísunom zdravej a pestrej potravy. Avšak v období zvýšenej chorobnosti dieťatka je vhodné ich príjem podporiť užívaním vitamínových doplnkov a výživových doplnkov na podporu imunity u detí.

Medzi najúčinnejšie patrí aj bovinné kolostrum. Jeho silný imunostimulačný účinok spočíva najmä vo vysokom obsahu biologicky aktívnych látok a protilátok tried IgG, IgA a IgM. Je vynikajúcim prostriedkom pre posilnenie imunitného systému, zníženie chorobnosti a zmiernenie prejavov alergií, predovšetkým v jarnom a jesennom období. Kravské kolostrum je bohatým zdrojom imunostimulačných látok (imunoglobulíny, cytokíny, laktoferín, špecifické protilátky proti baktériám, kvasinkám, vírusom) a rastových faktorov. Rastové faktory podporujú rast svalových, nervových a kostných tkanív. Sú faktormi urýchľujúcími hojenie pooperačných rán a úrazov.

Účinky kolostra na detský organizmus

Bovinné kolostrum obsahuje široké spektrum esenciálnych a poloesenciálnych aminokyselín, vitamínov (A, D, E, C, B1, B2, B6, B12, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, biotín, niacín), minerálnych a stopových prvkov (sodík, draslík, vápnik, fosfor, horčík, železo, jód, chróm a iné). Vďaka obsahu iba stopového množstva laktózy je vhodným výživovým doplnkom aj pre ľudí trpiacich laktózovou intoleranciou. Môže sa použiť aj ako podporná liečba pri užívaní antibiotík, pri ktorej pôsobí priaznivo dvomi spôsobmi. Znižuje odolnosť baktérií na antibiotiká a urýchľuje liečbu. Keďže pôsobí priaznivo na tráviaci trakt, eliminuje negatívne účinky antibiotík na črevnú mikroflóru ( bifidobaktérie a lactobacily) a tým znižuje riziko vzniku postantibiotických hnačiek. Veľmi efektívne ovplyvňuje liečbu mikrobiálnych hnačiek a Crohnovej choroby. Pri pravidelnom užívaní kolostra dochádza k markantného posilneniu odolnosti organizmu dieťatka voči infekciám vírusovým, bakteriálnym ale aj kvasinkovým. Deje sa to mechanizmom posilnenia stimulácie tvorby vlastných protilátok.

Kolostrum je bohatým zdrojom látok podporujúcich vstrebávanie výživných látok zo stravy, ktoré sú dôležité pre správny rast a vývoj dieťatka.